Gripa

Copiii prezintă un risc înalt de apariție a complicațiilor gripei doar persoanele mai bătrâne de 74 de ani prezintă un risc mai mare dâcat la copii.

Copiii sub 2 ani, chiar și cei sănătoși, au o probabilitate mai mare de a fi internați în spital pentru gripă față de copiii mai mari.  Sezonul gripei este în lunie noiembrie și martie.

Simptome

Simptomele gripei sunt mai severe decât în cazul răcelii și se instalează brusc:
- febră instalată brusc;
- frisoane;
- oboseală extremă;
- cefalee si dureri musculare;
- tuse seacă;
- durere în gât;
- vărsături și durere abdominală; 
- nas înfundat. 

Copilul se va simți mai rău în primele 2–3 zile. Printre complicațiile gripei sa numără sinuzita și pneumonia. Copilul trebuie examinat de pediatru dacă febra durează mai mult de 3–4 zile sau respiră greu sau dacă tusea este persistentă.

Tratament

Antibioticele sunt ineficiente împotriva gripei. Simptomele gripei pot dura mai mult de o săptămână, iar părinții pot ameliora durerile copiilor prin măsuri generale: 

- repaus la pat;
- ingestia unor cantitati mari de lichide;
- tratamentul febrei cu acetaminofen sau ibuprofen, administrate in functie de instructiunile de pe cutia medicamentului sau la indicația medicului ;
- în camera copilului aerul se va umidifica pentru a-l face mai ușor de respirat;
- curățarea nasului se face prin aspirație: la copiii mici, se folosește o pompă de aspiratie din cauciuc pentru a îndeparta secrețiile;
- copiii mai mari pot sufla nasul, dar suflarea forțată a nasului poate transmite secrețiile în tubul auditiv sau sinusuri.

Pentru a fluidifica mucusul se folosesc picaturi nazale., dar suflarea fortata a nasului poate transmite secretiile in tubul auditiv sau sinusuri.  Se poate opta și pentru tratamentul antiviral, care poate să scadă intensitatea și durata simptomelor când este administrat în primele 48 de ore.

Back