Varicela - varsat de vânt

Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli contagioase la cei mici. Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se mai frecvent iarna și primăvara. Mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ajung să facă boala la un moment dat în viață, mai ales dacă aceștia nu sunt vaccinați împotriva varicelei.

La copiii sănătoși varicela nu este de obicei o afecțiune gravă, însă severitatea acestei afecțiuni variază de la o persoană la alta.

Perioada de incubație, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariția semnelor de boală, este de obicei între 14 și 16 zile dar poate fi și mai mare.

Primele simptome ale varicelei sunt: 
- febră între 38 și 39,4 C; 
- indispoziție, oboseală și stare de rău;
- apetit diminuat sau dispărut; -
- dureri de cap și inflamația gâtului.

Primele semne sunt de obicei ușoare la copii, dar la adulți pot fi severe. Aceste semne persistă pe toată perioada bolii. După 1-2 zile de la apariția primelor semne de boală, apare erupția (urticarie) care produce mâncărime. 

Tratament
În mod normal copiii cu varicelă fără alte afecțiuni nu necesită tratament antiviral. Medicamente simptomatice (reduc durerea si disconfortul micuțului): 
- acetaminofen sau Ibuprofen pentru controlul durerii și al febrei; 
- la persoanele sub 20 de ani nu se recomandă tratamentul cu aspirină datorită riscului de a dezvolta sindrom Reye; 
- antihistaminice (antialergice) pentru a diminua scărpinarea.

Back